Wpisz swoją datę urodzenia
Namysłów Pils

NAMYSŁÓW PILS

Tradycyjny Jasny Pills

Opis piwa: receptura tego piwa pochodzi z Browaru w Namysłowie, gdzie wykorzystujemy tradycyjne metody produkcji, takie jak otwarte kadzie fermentacyjne, które browar utrzymuje i pielęgnuje, aby było ono wyjątkowe w swoim smaku. Również opakowanie PILSA nawiązuje do tradycji Browaru Namysłów, jego regionalnego charakteru oraz autentyczności pochodzenia.

Składniki

Woda
Słód jęczmienny
Jęczmień
Chmiel
Ekstrakt z chmielu

Wartości odżywcze w 100 ml:
Wartość energetyczna:   183 kJ/44 kcal.
Tłuszcz: < 0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone:  < 0g Węglowodany:  3,4g w tym cukry:  1,6g Białko:  0g Sól:  0,02g

Zaw. alkoholu

5,8% obj.

Dostępne produkty

Namysłów Butelka 500 ml

Namysłów Puszka 500 ml

Namysłów Puszka 4 x 500 ml

Namysłów Puszka 6 x 500 ml

reklama „Należy do otwartych”
play
reklama „Sztuka rzemiosła”
reklama „Rzemiosło”
FILM ARCHIWALNY „PODRÓŻ W CZASIE”
700 lat tradycji N logo

Browar Namysłów – miejsce, w którym narodziła się receptura piwa Namysłów.

Browar Namysłów szczyci się siedmiowiekową tradycją warzenia piwa. Pierwsza wzmianka o jego istnieniu pojawiła się na początku XIV wieku. 30 kwietnia 1321 roku Konrad I, książę oleśnicki i namysłowski, podpisał dokument, w którym wspomina się o książęcej słodowni i warzelni w Namysłowie.

Jest wielce prawdopodobne, że piwo z tej warzelni popijali w 1348 r. król Kazimierz Wielki i cesarz Karol IV (władca Czech) – podczas rozmów pokojowych prowadzonych w tamtejszym zamku i zakończonych podpisaniem pokoju namysłowskiego.

Gotycko-renesansowy zamek, będący obecnie własnością browaru, dzielił jego wielowiekową historię i zmieniał często swoich właścicieli, przechodząc m.in. przez ręce Zakonu Krzyżackiego oraz Haselbachów – znanej niemieckiej rodziny piwowarskiej.

Browar Namysłów jako miejsce powstania receptury piwa Namysłów Pils, hołduje zasadom tradycyjnej sztuki warzenia. Warzone tu piwa powstają z najwyższej jakości, naturalnych składników, z wykorzystaniem fermentacji w otwartych kadziach, które browar utrzymuje i pielęgnuje, aby uzyskać unikalny smak swoich piw.

Piwo z Browaru w Namysłowie tworzą ludzie z pasją. Niezmiennie od 700 lat.

Namysłowskie historie

Piwne bitwy Krzyżaków

Ciężki budynek w pobliżu katedry św. Szczepana w Wiedniu kryje setki drewnianych skrzyń. To siedziba i archiwum Krzyżaków. Choć państwo zakonne zostało zlikwidowane, to oficjalnie papieże nigdy nie rozwiązali samego zakonu.

Czytaj dalej

Szpieg w piwnej krainie

Miał zostać zakonnikiem, ale wolał romansować. U jezuitów uczył się dyscypliny, a jednak z zawziętością stawał do pojedynków. W Namysłowie szkicował, może szpiegował i na pewno pił piwo.

Czytaj dalej

Skarbiec na piwie

W czasie II wojny światowej do Namysłowa trafiły skrzynie z cennymi zabytkami. Ich szansą na przetrwanie był zamkowy browar.

Czytaj dalej

Piwo ponad prawem

Kiedy w 1703 roku do Namysłowa przybyli Krzyżacy, zarządzili, żeby ludność z podległych im wsi piła wyłącznie piwo warzone w ich siedzibie. Od razu zrobiła się z tego afera, jako że każdy, kto w okolicy produkował złocisty napój, chciał na nim zarobić.

Czytaj dalej

Browarnik na ścieżce sztuki

W czasie II wojny światowej do Namysłowa trafiły skrzynie z cennymi zabytkami. Ich szansą na przetrwanie był zamkowy browar.

Czytaj dalej

Toast za Himalaje

To była pierwsza wyprawa w Himalaje której towarzyszyła kamera filmowa i wsparcie tylu sponsorów. Próbę zdobycia Kanczedzongi wsparł m. in. Browar Haselbachów z Namysłowa.

Czytaj dalej

Otwarte kadzie

NAMYSŁÓW. NALEŻY DO OTWARTYCH

Zarówno warzeniu, jak i piciu piwa sprzyja rozmowa, dlatego uważamy, że to najbardziej otwarty napój na świecie. Wiemy to, ponieważ nasze piwo warzymy w małym, regionalnym browarze. W mieście, w którym ludzie są dla siebie życzliwi, mają dla siebie więcej czasu i lubią spędzać go wspólnie, przy Namysłowie. Wierzymy, że z otwartymi kadziami jak z otwartymi ludźmi z nimi wszystko smakuje lepiej.

OTWARTE KADZIE

Namysłowski browar to miejsce gdzie narodziła się receptura piwa Namysłów. Od 700 lat warzymy tu piwo w ten sam sposób – z wykorzystaniem otwartych kadzi fermentacyjnych. Dzięki temu drożdże mają dogodne warunki do swobodnej fermentacji skutkującej wykształceniem się unikatowego smaku piwa.

WYSOKIE KRĄŻKI

W Namysłowie wciąż można zobaczyć browarnika, który pochyla się nad otwartą kadzią. Faza wysokich krążków, kiedy wysokość piany osiąga maksimum to najbardziej widowiskowa część procesu. W tej fazie odbywa się lwia część fermentacji. Pozostawienie kadzi otwartej sprawia, że siarka i inne niepożądane związki nie są ponownie wchłaniane do piwa, ma ono także wystarczająco dużo czasu, aby wykształcił się pełny, głęboki smak.

Poznaj proces warzenia piwa w browarze namysłów

Dowiedz się więcej

Kontakt

Skontaktuj się z nami - napisz na info@grupazywiec.pl

Klauzula informacyjna
  1. Administratorem danych osobowych jest GRUPA ŻYWIEC Sp. z o. o. z siedzibą w Żywcu, przy ul. Browarnej 88, 34-300 Żywiec, zwana dalej Administratorem.
  2. Kontakt z Administratorem danych jest możliwy poprzez adres e-mail dane.osobowe@grupazywiec.pl lub z wykorzystaniem wyżej wskazanego adres korespondencyjnego.
  1. Cel i podstawa przetwarzania danych:
    1. Udzielenie odpowiedzi na skierowaną poprzez formularz kontaktowy wiadomość (pytanie, wniosek) – podstawą przetwarzania jest zgoda osoby (art. 6. ust. 1. lit. a RODO), rozumiana jako skierowanie do Administratora wiadomości z oczekiwaniem udzielenia na nią odpowiedzi.
    2. Statystycznych i analitycznych, w tym profilowania – podstawą przetwarzania jest realizacja prawnie uzasadnionego interesu Administratora, polegającego na możliwości tworzenia statystyk i analiz wewnętrznych (art. 6. ust. 1. lit. f) RODO).
    3. Badanie satysfakcji z jakości usług lub produktów Administratora – podstawą przetwarzania jest prawnie uzasadniony interes Administratora, polegający na podnoszeniu jakości oferowanych produktów i usług (art. 6. ust. 1 lit. f) RODO).
    4. Ustalenie i dochodzenie roszczeń oraz obrona przed roszczeniami – podstawą przetwarzania jest realizacja prawnie uzasadnionego interesu Administratora, którym jest możliwość dochodzenia roszczeń lub obrony przed nimi (art. 6 ust. 1 lit. f RODO) w zw. z przepisami ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny).
  2. Kto otrzyma dane:
    spółki z grupy kapitałowej Żywiec, podmioty przetwarzające dane osobowe na zlecenie Administratora i zgodnie z jego wytycznymi m.in. dostawcy usług informatycznych, a także podmioty lub organy uprawnione do otrzymania danych osobowych na podstawie obowiązujących przepisów prawa.
  3. Okres przechowywania danych:
    W zależności od podstawy prawnej dane będą przetwarzane do czasu wycofania zgody, realizacji prawnie uzasadnionego interesu Administratora lub zgłoszenia sprzeciwu wobec przetwarzania opartego na prawnie uzasadnionym interesie.
  4. Przysługujące prawa:
    1. Dostępu do danych
    2. Sprostowania danych
    3. Usunięcia danych
    4. Ograniczenia przetwarzania
    5. Sprzeciwu, względem przetwarzania, którego podstawą jest prawnie uzasadniony interes Administratora
    6. Wycofania zgody
    7. Przenoszenia danych
    8. Wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
    Jak skorzystać z przysługujących praw?
    W przypadku praw wskazanych w pkt. 6.1-6.6 należy złożyć wniosek. Dane kontaktowe znajdują się w punkcie 1. i 2. W przypadku prawa wskazanego w pkt. 6.7 należy skontaktować się z Urzędem Ochrony Danych Osobowych.
  5. Podanie danych jest dobrowolne niemniej jest warunkiem otrzymania odpowiedzi na skierowaną wiadomość.
  6. Dane nie będą podlegały zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji.
  7. Dane nie będą przekazywane do państw trzecich, poza Europejski Obszar Gospodarczy.
 

Śrutowanie

Pierwszym etapem warzenia piwa jest śrutowanie, czyli oddzielenie łuski od ziarna i delikatne rozdrobnienie.

Pokruszone ziarno ma lepszy dostęp do wody w procesie zacierania, co umożliwia jego lepszy rozkład. Natomiast oddzielone łuski słodu pełnią funkcję warstwy filtracyjnej w trakcie filtracji zacieru.

Zacieranie

Świeżo zmielony słód mieszany jest z wodą, a następnie poddany procesowi podgrzewania w szerokim zakresie temperatur. W trakcie zacierania zawarte w słodzie enzymy rozkładają nierozpuszczalne składniki słodu (m.in. skrobię i białka) na składniki proste (m.in. cukry).

W ten sposób uzyskuje się substancje podatne na drożdże, niezbędne w procesie fermentacji.

Gotowanie brzeczki

Na tym etapie do brzeczki dodawany jest chmiel, czyli następuje tzw. chmielenie. Proces gotowania brzeczki z chmielem uwalnia substancje aromatyczne i smakowe, a jednocześnie usuwa zbędne enzymy słodowe i osady białka.

Tu rodzi się charakterystyczny goryczkowy smak i przyjemny, chmielowy aromat przyszłego piwa.

Fermentacja w otwartych kadziach

Kolejnym krokiem w procesie warzenia piwa jest dodanie do brzeczki drożdży i napowietrzenie jej, co sprzyja szybkiemu rozpoczęciu fermentacji. Cukry zostają zamienione na alkohol, dwutlenek węgla i produkty uboczne nadające piwu smak i zapach.

W Browarze Namysłów od setek lat w procesie warzenia piwa wykorzystywane są otwarte kadzie fermentacyjne. Tradycyjna metoda górnej fermentacji wymaga więcej czasu i nadzoru doświadczonego piwowara. To świadomy wybór, który zapewnia spokojną fermentację piwa w jego własnym, nieprzyspieszanym tempie. W otwartych kadziach, w odróżnieniu od produkcji przemysłowej, piwo nie jest poddawane wysokim ciśnieniom. Dzięki temu drożdże mają dogodne warunki do swobodnej fermentacji, skutkującej wykształceniem się unikatowego smaku piwa.

Leżakowanie

Część procesu, podczas którego piwo dofermentowuje i wysyca się dwutlenkiem węgla. Dzięki temu zyskuje orzeźwiające bąbelki, rozwija swój bukiet smakowo-zapachowy i ostatecznie się klaruje.

Filtracja

Proces ten polega na oddzieleniu z piwa wszystkich niepożądanych osadów, które w trakcie przechowywania mogłyby powodować mętnienie piwa, a co za tym idzie – obniżenie jego jakości. Filtracja nadaje piwu odpowiednią klarowność.

Rozlew

Na koniec gotowe piwo rozlewa się do butelek, puszek i beczek, zwanych potocznie kegami.